Биографии Характеристики Анализ

Задачи за подготовка за изпит Обществознание. ИЗПОЛЗВАНЕ в социалните науки

ESE по обществени науки е най-популярният избираем изпит след задължителния ESE по математика и руски език. По данни от минали години повече от половината от завършилите са избрали социалните науки, а през 2013 г. са го издържали 69,3%! И в същото време това е един от най-трудните изпити. Тази година 5,3% от завършилите не са издържали Единния държавен изпит по социални науки, а това е около 25 хиляди души! Каква е причината за този провал?

Петте клопки на социалните науки

Има често срещано погрешно схващане сред възпитаниците, че социалните науки е един от най-лесните предмети. Много от тях са сигурни, че наистина е възможно да се „обвини нещо“ върху него. Това е първият капан на социалните науки. Учениците разчитат на опита си от устни отговори в класната стая, където наистина можете да кажете много, а самият учител ще изолира правилния отговор от казаното. На Единния държавен изпит, където дори подробните отговори на част C се състоят само от няколко изречения, е невъзможно да се „празни“, но трябва да дадете ясни отговори.

И тук имаме втория капан на социалните науки: познаване на терминологията и способност за работа с нея. Ако терминологията може да се научи, тогава способността да се работи с нея изисква умения за логическо мислене: способност за сравняване и анализ. А това означава, че Единният държавен изпит по обществени науки в по-голяма степен от всеки друг изпит включва не просто възпроизвеждане на заучения материал, а неговата „подготовка“, което е много по-трудно.

Единният държавен изпит по обществени науки е истински интегрален изпит: включва пет теми, свързани с различни наукиКлючови думи: икономика, право, философия, социология и политология. Всяка наука има свой собствен концептуален апарат: терминология, подходи за оценка и анализ. Това е третият капан – ученикът трябва да овладее цялата терминология и логика на всяка от петте науки. Сложността на Единния държавен изпит по социални науки се състои във факта, че за разлика например от математиката, където геометричните задачи заемат ясно място в структурата на изпита, въпросът за сравнение може да бъде както в темата за икономика, така и в социология. Следователно студентът трябва преди всичко да определи с каква дисциплина се занимава и след това да „включи“ необходимия понятийен апарат.

Единният държавен изпит по обществознание се полага за много специалности - за икономика, право, публична администрация, архитектура, митници, логистика и други специалности от хуманитарен и социално-икономически профил.

Когато се подготвяте за изпита по социални науки, е трудно да избегнете четвъртия капан: множество учебници и помагала. Някои от тях, за съжаление, не винаги са съвестни и могат да направят лоша услуга. Най-добре е да вземете за основа два основни учебника - Кравченко и Боголюбов, които се използват в повечето училища. Трябва обаче да се има предвид, че училищата могат да използват учебници от различни години, а FIPI залага на последните издания при разработването на Единния държавен изпит.

Петият капан на изпита - няма достатъчно часовевъзложени на този предмет в училище. Това се дължи преди всичко на парадоксите в развитието на руското образование. С подобряването на Единния държавен изпит по социални науки става по-трудно и в училище по това време има отклонение от профилното изучаване на този предмет. И това е въпреки факта, че се търси в повече от 30% от университетите за свободни изкуства. Днес социалните науки в училищната програма съществуват само като основен предмет, който се отделя само един час седмично.

И така, как да избегнете клопките и да ги превърнете в позитиви при подготовката?

Ето пет конкретни съвета, които Максим Сигал, ръководител на учебния отдел в учебния център MAXIMUM за подготовка за Единен държавен изпит, дава на единадесетокласниците:

"Не подценявайте този изпит. Много студенти се отнасят към социалните науки като към нещо много просто, за което трудно можете да се подготвите, а просто давате отговори според логиката - това определено е погрешно!"

Първи капан:Когато избирате този предмет, оценете обективно знанията си. Отнасяйте се към социалните науки като към точна наука.

Втори капан:научете терминологията и практикувайте логическо мислене. Всички видове задачи са описани в материалите на FIPI. Търсете отговори на въпроси, разберете какво точно се изисква в даден отговор и как се оценява всеки отговор. В подробните задачи посочете колко трябва да напишете, за да отговорите на всеки въпрос.

Трети капан:научете се да различавате терминологията на всяка от петте дисциплини, включени в изпита по социални науки. Когато отговаряте, първото нещо, което трябва да направите, е да определите дисциплината, с която да се занимавате.


Четвърти капан:избирайте внимателно ръководствата за обучение: някои от тях използват неизползвана терминология и понятия. Помислете за промените, направени в USE-2014 спрямо 2013 г., а именно:

  1. Задача B5 е по-трудна. Общият брой на съжденията, дадени в условието за присвояване, се увеличава от 4 на 5. Необходимо е да ги разпределите в три, вместо на предишните две, групи съждения: факти, оценки, теоретични постановки. Тук е много лесно да се объркате в оценките и теоретичните твърдения. Трябва да се помни, че теорията е запомнено знание, а оценката е собствено мнение.
  2. Предложените теми за писане на есе са групирани в пет блока вместо предишните шест. Темите, обхванати от гледна точка на разпоредбите на социологията и социалната психология, сега са включени в една обща посока. Това улеснява писането на задача по дадена тема, тъй като границата между терминологията на тези две дисциплини не винаги е различима.
  3. За есе можете да получите максимум 5 точки. Тук е важно да запомните, че ако значението на изявлението не е разкрито, тогава работата просто не се проверява. Дават се допълнителни точки за предоставяне на теоретична обосновка, а най-високите точки се дават за фактическа аргументация.

Пети капан:недостатъчният брой часове може да се компенсира само с едно - допълнителна подготовка за единен държавен изпит по обществознание в правилно и навременно избрани курсове.

Много родители ще се ужасят, като прочетат този материал. Толкова е трудно и изисква време и усърдие за подготовка! Но струва ли си да се страхуваме, защото всички искаме да научим децата си на способността да разсъждават самостоятелно и да мислят логично. Често се отправят обвинения срещу Единния държавен изпит: този формат на изпита, казват, „замайва“ децата, принуждава учителите да се „обучават“ за изпита, вместо да прехвърлят знания. Не ни харесва, нали? Така че трябва да се радваме, че с Единния държавен изпит по обществознание е точно обратното – в процеса на подготовка за него децата се учат да мислят и да използват знанията, които са получили. Не е ли това, което искат повечето родители?

Дискусия

Ако държавните учебници на Боголюбов и Кравченко са лоши, тогава тестовете, съставени въз основа на тези учебници, също винаги ще бъдат лоши. Това е основният проблем при полагане на изпита по обществознание. Единственият изход е да промените основните учебници, да промените стандартите за социални науки и да промените тестовете. Съветвам ви да използвате моя учебник за четене - Валерий Стариков "Интересни социални науки", който е публикуван в руската и английската Wikipedia:
[връзка-1]

05.01.2019 17:15:47, Валери Стариков

Безполезна информация, много вода, благодаря за отделеното време

21.11.2017 18:08:06, [защитен с имейл]

22.03.2016 22:47:59, Ашати

Коментирайте статията "Единен държавен изпит по социални науки: 5 клопки на популярния изпит"

История и социални науки - как се готви. USE и други изпити. Тийнейджъри. Добър ден! Детето ми изпусна историята и обществото. Най-вероятно ще трябва да направя следващата година. Той не знае как да се подготви (както се оказа), лицеят е технически, но те бяха добре подготвени за ...

USE резултати в социалните науки. USE и други изпити. Подготовка за изпита по обществени науки: експертни съвети, въпроси и задачи. Обществени науки в училище и подготовка за изпит в курсовете. човек онлайн.

Препоръчайте доверени преподаватели по социални науки, английски и руски език за подготовка за изпита. Момчето е в 11 клас. Ако преподавателят е наистина добър, ще отидем на всяка област или ще разгледаме уроци по Skype.

ИЗПОЛЗВАНЕ в социалните науки. USE и други изпити. Тийнейджъри. Обществени науки за изпита и не само. Обучение. Образование за възрастни. Подготовка за изпита – занятията се провеждат индивидуално и групово. получавайте отговори по имейл. показване на връзки към изображения в...

Препоръчайте ръководство за OGE. USE и други изпити. Тийнейджъри. Препоръчайте наръчници за обучение по руски език, обществознание, история, математика, литература, английски език.

Руски език и математика. По данни от предходни години близо половината от завършилите (49%) преминават социални науки. И това не е изненадващо, тъй като Единният държавен изпит по социални науки е необходим за прием във всички хуманитарни специалности.

Всъщност предметът „социални науки“ включва информация за различни аспекти на обществото, изучавани в рамките на целия клас хуманитарни науки: икономика, право, философия, социология, политически науки и до известна степен история.

Версията на Единния държавен изпит на KIM по социални науки претърпя малки промени. Разработчиците са преразгледали трудността на задачи 28 и 29, поради което максималният първичен резултат за целия тест се е увеличил от 62 на 64.

EGE оценка

Миналата година, за да се издържи единен държавен изпит по обществознание, поне за тройка, беше достатъчно да се отбележат 19 начални точки. Те бяха дадени, например, правилно изпълнени първите 13 задачи от теста.

Как ще бъде през 2019 г., все още не се знае със сигурност: трябва да изчакате официална заповед от Рособрнадзор относно съответствието на първичните и тестовите резултати. Най-вероятно ще се появи през декември. Като се има предвид, че максималният първичен резултат се е увеличил от 62 на 64, е много вероятно минималният резултат също да се промени леко.

Междувременно можете да се съсредоточите върху тези таблици:

Структура на ИЗПОЛЗВАНЕ

През 2019 г. тестът USE по социални науки се състои от две части, включващи 29 задачи.

  • Част 1: 20 задачи (No 1–20) с кратък отговор (изберете верния отговор от предложените, установете съответствие между елементите на две групи, вмъкнете липсваща дума в текста);
  • Част 2: 9 задачи (No 21-29) с подробен отговор (отговори на въпроси, мини есета).

Подготовка за изпита

  • пасИЗПОЛЗВАЙТЕ тестове онлайн безплатно без регистрация и SMS. Представените тестове са идентични по своята сложност и структура с реалните изпити, провеждани през съответните години.
  • Изтеглидемо версии на изпита по социални науки, което ще ви позволи да се подготвите по-добре за изпита и да улесните преминаването му. Всички предложени тестове са разработени и одобрени за подготовка за Единния държавен изпит от Федералния институт за педагогически измервания (FIPI). В същия FIPI се разработват всички официални версии на изпита.

Задачите, които ще видите, най-вероятно няма да бъдат намерени на изпита, но ще има задачи, подобни на демонстрационните по същата тема.

Общи номера за употреба

Година Мин. USE резултат Среден резултат Брой на кандидатите Не премина, % Кол-во
100 точки
Продължителност-
продължителност на изпита, мин.
2009 39
2010 39 56,38 444 219 3,9 34 210
2011 39 57,11 280 254 3,9 23 210
2012 39 55,2 478 561 5,3 86 210
2013 39 56,23 471 011 5,3 94 210
2014 39 55,4 235
2015 42 53,3 235
2016 42 235
2017 42 235
2018

Как да се подготвим за социални изследвания:

  1. Необходима е постоянна практика.
    • Обърнете специално внимание на изпита по социални науки 2019. Демо от FIPI ще ви помогне да разберете структурата на билета, да разберете изискванията. да ви насочи какви теми да изучавате.
    • подготвени за разтвора 10 опции за обучениес отговори. Те са разработени от учители на базата на демо версия.
    • Колкото повече тестове се решават, толкова по-висока ще бъде готовността, тъй като механизмът за запаметяване се задейства. Не бъдете мързеливи да работите върху бъговете. Решавайте онлайн тестове всяка седмица, докато не направите грешки. Регистрираните потребители на сайта могат да следят статистиката на решените тестове.
  2. Управлявайте правилно времето сида решавате практически тестове, за да получите максимален брой точки.
    • Задачи 1-3 и 10 се решават за 1-4 минути;
    • Задачи 4-9 и 11-28 са дадени от 2 до 8 минути;
    • Задачи 29 - 45 минути.
  3. Работете с текст

      За изпълнение на типични задачи 21-24 са важни уменията за работа с текстова информация. Когато се обучавате за решаване на тестове за USE в социалните изследвания онлайн, обърнете внимание на задачи, които изискват не само извличане и възпроизвеждане на същността от информационното платно, но и интерпретация, вашето собствено разбиране на казаното или написаното и участието на знанията по социални науки във формулировката.

      Задача № 29 (есе) включва 5 алтернативни задачи, насочени към писане на есе по една от 5 теми. Теми са изказвания на известни общественици, както и на представители на политиката, науката и културата. Задачата традиционно се счита за най-трудната в CIM.

      Полезен съвет: за да напишете висококачествено есе, е необходимо да можете да разкриете смисъла на съждение (изявления, цитати), да се възползвате от изучаваните разпоредби на социалните науки, да направите свои собствени заключения и да конкретизирате с ярки примери.


Преобразуване на точките в оценки

  • 0-41 точки - "незадоволително";
  • 42-54 точки - "тройки";
  • 55-66 точки - "добър";
  • 67 точки и повече - "отличен".

Минимумът е 42, а максималният е 100.

Тестът USE по социални науки се състои от:

  • Част 1- от 20 задачи, с кратък отговор под формата на дума, няколко думи или цифри. Половината от задачите принадлежат към основното ниво, а другата част към напредналото ниво. Първата част е оценена на 35 основни точки.
  • Част 2- от 9 задачи, с подробен отговор. Задачи 21 и 22 са основни, а от 23 до 29 - с повишена сложност и се оценяват на 30 точки. Вижте с подробен отговор в социалните науки.

Помня!

  • През 2019 г. се дава изпит по обществознание 235 минути (3 часа 55 минути).
  • Забранено е да се приемачужди предмети (креватчета, смартфони, слушалки, смарт часовници и др.).
  • В последния ден преди изпита повторете покрития материал, прегледайте отново решените опции.

Сред учениците има мнение, че социалните науки са най-лесният предмет на изпита. Мнозина го избират точно поради тази причина. Но това е заблуда, която отклонява от сериозна подготовка.

Промени в KIM USE 2019 в социалните изследвания:

  • Формулировката беше подробна и системата за оценяване на задача 25 беше преработена.
  • Максималният резултат за мисия 25 е увеличен от 3 на 4.
  • Подробна формулировка на задачи 28, 29 и подобрени системи
    техните оценки.
  • Максималният първичен резултат за завършване на цялата работа е увеличен
    от 64 до 65.

Как да започнем подготовката за изпита по социални науки?


1. Научете теория.

За това за всяка задача се избира теоретичен материал, какво трябва да знаете и вземете под внимание при изпълнение на задачата. Ще има въпроси с философски пристрастия (индивид и общество) и социологически (отношения в обществото). Не забравяйте, че има само 8 теми: обществото

  • човек
  • знания
  • духовна сфера (култура)
  • социалната сфера
  • икономика
  • политика
  • право

Посочва по какви теми ще бъде анкетата в задачи. Във всяка тема има много по-малки подтеми, на които трябва да обърнете внимание, когато изучавате.

За да получи висок резултат, изпитваният трябва уверено да оперира с основни понятия и термини. Анализирайте предоставената информация под формата на графики. Работете с текст. Компетентно разсъждавайте в рамките на поставения проблем, излагайте кратко своите мисли в писмен вид.

Важен съвет: при подготовката не трябва да се използват материали и ръководства за 2016 г. и по-рано, тъй като са загубили своята актуалност спрямо актуализираните задания.

2. Проучете добре структурата на задачите, системата за тяхното оценяване.

Изпитната работа е разделена на две части:

  1. Задачи от 1 до 20, изискващи кратък отговор (дума, фраза или число);
  2. Задачи от 21 до 29 - с подробен отговор и мини есета.

Оценяването на заданията на USE по социални науки беше разпределено, както следва:

  • 1 точка - за 1, 2, 3, 10, 12 задачи.
  • 2 точки - 4-9, 11, 13-22.
  • 3 точки - 23, 24, 26, 27.
  • 4 точки - 25, 28.
  • 6 точки - 29.

Максимумът, който можете да спечелите, е 65 точки.
Минимумът трябва да бъде - 43 общи точки.

Обърнете специално внимание на задачите на изпита с подробен отговор по социални науки.

3. Решаване на задачите на изпита по обществени науки.

Колкото повече тестови задачи изпълните, толкова по-силни ще бъдат знанията ви. Задачите се формират на базата на демо версия от FIPI по социални науки. Решете пълно и тематични онлайн тестове с отговоринезависимо на какъв етап от теорията се намирате. След като се регистрирате в сайта, проверете и анализирайте грешките си и водете статистика в личния си акаунт, за да не бъдат допуснати по-късно до изпита.

Формула за успех на изпита

Високи резултати на изпита = теория + практика + систематично повторение + ясно планирано време за часовете + желание / воля / старание.

Приготви се. Дай всичко от себе си. Стремете се към успех! И тогава ще успеете.

В допълнение към основните дисциплини, студентите могат да вземат допълнителни, които избират сами, и резултатите, за които ще са им необходими за по-нататъшен прием. Социалните науки са един от тези предмети.

През 2018 г. изпитът по социални науки няма да се промени структурно, блокът с тестовата част все още ще бъде изключен.

Броят на опитите за повторно полагане е увеличен на 3. Тази опция е подходяща за тези студенти, които не са отбелязали изходен брой точки или не са доволни от резултатите от изпита. Подобна промяна се дължи на факта, че има нужда от създаване на по-приемлива психологическа атмосфера.

Важна промяна в проекта ще бъде фактът, че сега учениците ще говорят повече на изпита, вместо да пишат. Подобна иновация ще засегне хуманитарните науки, по-специално социалните науки. Време е да преминете теста по социални науки ще бъде 235 минути.

Много важни промени очакват студентите във връзка с нарушения при полагане на изпита. Ако проверяващият открие неща, които не са позволени на изпита, тогава той получава възможност да се яви отново едва следващата година.

Що се отнася до нарушенията от страна на учителите, ще бъде издадена глоба в размер на от 20 до 40 хиляди рубли.

Като цяло социалните науки са доста популярен предмет сред завършилите, тъй като именно той се изисква в редица престижни университети.

Структурата на задачите на USE 2019 по социални науки

Структура на Единния държавен изпит по обществознание 2019ще бъдат представени от два вида тематични задачи. Видовете се различават по сложност и тип отговори. Общо описание на структурата на задачите е дадено по-долу:

  1. Първата категория включва въпроси, които изискват отговор с една дума.
  2. Вторият включва въпроси, на които трябва да се отговори подробно.
  3. Последната задача е есе по една от предложените теми.

Есе от Единния държавен изпит по обществени науки 2019

Най-трудната задача на изпита по социални науки се счита за есе. За правилното изпълнение на тази задача ученикът може да получи три до пет точки. Най-важното при изпълнение на тази задача е правилно да структурирате съдържанието на текста, а също и да се опитате да избегнете често срещани грешки.

Важно е, когато пишете тази задача, да разкриете значението на избраното твърдение. Ако значението не е разкрито или не е разкрито правилно, тогава отговорът вече се оценява в нула точки.

Много е важно да представите правилни аргументи в подкрепа на вашите аргументи. Ако ученикът потвърди аргументите си с реални примери, тогава той определено ще получи добър резултат за изпълнение на задачата.

За да се справите с такава задача, е необходимо да запомните за план за есе:

  1. Предоставена е избрана оферта.
  2. Определя се поставеният от автора проблем и се обосновава неговата актуалност.
  3. Значението на цитата е разкрито.
  4. Изразена собствена гледна точка.
  5. Дават се аргументи от теоретичен характер.
  6. Теоретичните аргументи се потвърждават от практически примери.
  7. Прави се заключение.

Ако стриктно се придържате към такъв план, тогава всички изисквания за написване на есе ще бъдат изпълнени и оценката за есето ще бъде висока.

Категории на издържалите изпита по социални науки

Някои граждани не могат да се явят на изпит. Това е предвидено от Рособрнадзор. Следните лица имат право на тестване:

  1. Тези, които са издържали изпита в предишни години, но не са получили желания резултат.
  2. Ученици, които искат да подобрят представянето си.
  3. Ученици, които не са издържали теста или са получили отрицателна оценка по редица дисциплини.

Как да станете участник в USE 2019?

За да стигнете до изпита, трябва да подадете заявление на мястото на организиране на теста. Приложението съдържа списък с дисциплини, за които ще се проведе изпитът. Такива документи могат да се подават в училищната приемна, в общинския орган на образованието, където ще се провежда ЕГЭ, в комисиите за подбор на университетите.

Крайният срок за подаване на заявление за деца, които желаят да се явят на изпит предсрочно е преди 1 февруари, а за тези студенти, които искат да се явят на изпита по-късно - до 1 декември.

Предсрочно полагане на изпита по социални науки през 2019 г

В социалните науки е необходимо за онези студенти, които не могат да преминат теста навреме. Причините са различни, вариращи от набор в армията, олимпиада и изтегляне на обичайния ход.

В такава ситуация изпитът се полага предсрочно и несъмненото предимство е, че студентът няма да пропусне сроковете, ще може да издържи изпита и след това да подаде документи в университета. Има и недостатъци на ранния изпит. Много е трудно да се подготвиш за изпита, без да прекъсваш обучението си. Естествено, прибързаната подготовка няма да доведе до добри резултати.

Допълнителна информация за USE 2019

Разрешено е да носите гел или капилярна черна писалка, паспорт на изпита по социални науки. Със заповед на Министерството на образованието и науката на Руската федерация се посочва списък с предмети и предимства, които са разрешени за използване на изпита. В социалните науки не се допуска използването на справочна литература, ръководства, сборници.

Съгласно тази заповед, мобилни телефони, таблети и други електронно-изчислителни устройства не могат да бъдат въведени в социални изследвания. Забранено е използването на методически и справочни помагала, които не се допускат на изпита.

Ако студент донесе нещо подобно на изпита или извърши действия, които могат да се квалифицират като опит за измама, тогава той ще бъде отстранен от изпита и ще бъде направена бележка в листа за отговори на изпита. На ученик ще бъде разрешено само да го поеме отново след година.

Преходният резултат по социални науки през 2017 г. беше 42 точкиНяма планове за промяна през 2018 г. За оценяване се използва скала за оценяване.

Ако изпитните правила са нарушени от организаторите, например, е отделено по-малко време, изпитващият има право да подаде жалба. Жалба по тази причина трябва да бъде подадена в същия ден, след напускане на аудиторията.

Също така, такова право възниква, когато изпитващият не е съгласен с общия размер на спечелените от него точки. В такива случаи жалбата трябва да бъде подадена в срок два работни дниот момента на запознаване с резултатите от изпита. Можете също да оспорите резултатите, ако е имало техническа неизправност по време на проверката на USE.

В случай, че няма нарушения от страна на кандидата, организаторите дават възможност на студента да положи отново изпита. Ако е имало такива нарушения, тогава на ученика ще бъде отказано по жалбата.

След като резултатите бъдат изчислени и проверени, дипломантът получава удостоверение по установения образец, в което са посочени резултатите по всички предмети, с изключение на тези, за които не е набран достатъчен брой точки.

Този сертификат се изисква при подаване на документи в университети и е валиден 4 години.

Как да се подготвим за изпит 2019 по социални науки

За доброто издържане на изпита, разбира се, трябва да се подготвите. Спецификацията на подготовката може да бъде различна. Можете да вземете пробни онлайн тестове по темата. Освен това помага много при подготовката. демо версия на FIPI USE в социалните изследвания 2019. И някой ще използва обикновени учебници.

Такива предимства включват следното:

Ако студент използва онлайн тестове, за да се подготви за Единния държавен изпит по социални науки, тогава той може да ги премине с помощта на компютър и интернет. Предимството на такава подготовка е, че няма нужда да посещавате допълнителни часове или лекции, просто отидете на официалния сайт и вземете изпита онлайн. Подобна подготовка има и недостатъци, ученикът няма да знае теорията, а само единични отговори, което едва ли ще му позволи да напише есе.

Можете също да използвате услуги като демо версия на Единния държавен изпит по социални науки 2019. Това са материалите от предишни изпити, публикувани на сайта на FIPI.

Много добър начин за подготовка е използването на демонстрационни материали. KIM кодификаторвъз основа на такива материали е използван същият, който е използван за съставяне на основните задачи за изпита. Използването на такива материали ще помогне на студентите да се запознаят с процедурата за полагане на изпита, основните правила, както и да формират списък с теми, които се нуждаят от допълнително обучение.

Много е важно както децата, така и техните родители да запомнят, че няма нужда да се страхуват да се явяват на изпит. За да избегне ненужен психологически стрес и травма, самият тийнейджър трябва да си постави правилно цели и да спазва здравословна диета и сън, а родителите трябва да се опитат да създадат този комфортен микроклимат, който е толкова необходим за тийнейджър в стресова ситуация, който всъщност е изпитът.

Статистика на издържаните изпити по обществознание за изминалите години

Делът на участниците, които не са получили минималната оценка през 2018 г., намалява с 3,8% спрямо предходната година и възлиза на 13,8%. Броят на учениците, получили максимален бал до 142 души, през 2016 г. те са само 59.

Изпитен график

Уточнява се ранният етап на полагане на изпита по обществознание през 2019 г.

Уточнява се основният етап на полагане на изпита по обществознание през 2019 г.