Философско есе: характеристики, структура, теми, примери

Автор: John Stephens
Дата На Създаване: 2 Януари 2021
Дата На Актуализиране: 23 Април 2024
Anonim
Как правильно писать эссе | Полезные советы
Видео: Как правильно писать эссе | Полезные советы

Съдържание

The философско есе Това е текст, в който автор критично анализира тема, пряко свързана с философията. Тоест те обикновено говорят за съществуване, смърт, справедливост, щастие и т.н. Целта му е да покаже перспективите на писателя по въпроса и да допринесе за неговото познание.

При разработването на философско есе авторът показва темата, която е избрал да разработи, и от своя страна представя поредица от аргументи, които дават сила на предложеното. Това става чрез съгласуван дискурс и за постигането на това е необходимо проучване за какво е решено да се говори.

Примери за философски текстове биха могли да имат заглавия като „Какво е съществуването? Каква е разликата между морала и етиката? Красотата обективна ли е или субективна? o Умът в мозъка ли е или навън?


Характеристика на философското есе

- Използва се проза

Философските есета са написани като проза, като чувствителността на автора преобладава над обсъжданите концепции.

- Свобода в стил

Тъй като философските есета изразяват визията и чувствата на автора, те обикновено позволяват свобода на стила. Тоест, който ги разработи, не подлежи на определен начин на писане или на формалности. Единственото нещо, което трябва да се спазва, е структурата и че се разглеждат теми, свързани с философията.

- Изразява се гледна точка

Един добър аргумент е изключително необходим във философското есе. В тях авторът изразява своята гледна точка по даден въпрос. Тези аргументи могат да бъдат направени с помощта на сравнения, авторитетни цитати (от автори, специализирани в дадена тема), причинно-следствени връзки (свързани с причини и последици) и дефиниции.


Въпреки че е важно учениците да изразят съмненията си по дадена тема, това, което е наистина важно, е да насърчи дълбокото мислене. Преоценката на всяко вярване е валидна в рамките на философско есе.

- Бетон

Философските есета са съсредоточени само върху една разглеждана тема. Това гарантира, че вниманието на читателя не се губи.

Ако искате да имате по-голямо въздействие върху вашите читатели, тогава трябва да практикувате да сте кратки, когато пишете. Кратките изречения с по-малко от 20 думи помагат много.

- Последователност

Философското есе трябва да предлага съвсем конкретни разсъждения, без заобикаляне. Целта е да се избегне всякакъв вид объркване или погрешно тълкуване.

- Изразявайте мислите на автора

Философското есе винаги се фокусира върху възможните теми, интересуващи писателя, и начина, по който те възприемат света. Полезно е да се проучи как авторът организира своите идеи. Освен това ви позволява да разкриете какви са вашите убеждения или убеждения и вашите притеснения.


Структура на философското есе

Независимо от вида на есето, тяхната структура обикновено се състои от:

- Заглавие

Заглавието определя темата или основната идея, обхванати в есето. Съответно, той носи пряка връзка с разработеното съдържание. Въпреки това, в някои случаи заглавието на есето може да бъде метафорично или сугестивно.

Примери за заглавия за философско есе могат да бъдат: Съществува ли Бог? Какво означава да си щастлив? o Свободно ли е човешкото същество?

- Въведение

В този раздел писателят трябва да привлече вниманието на читателя, като представи темата, която е интересна. Трябва да се внимава да се включат елементи, познати на читателите от самото начало.

- Развиване

Това е частта, в която предложенията или опасенията, изразени във въведението, се поддържат. Представените аргументи и критерии трябва да бъдат представени по ясен и подреден начин.

Във философското есе използването на съответните цитати при писане може да бъде много важно за поддържане на нивото на интерес и внимание.

- Заключения

В тази част авторът обобщава най-важното нещо, което е искал да комуникира. Освен това заключенията от философските есета обикновено включват параграф или сегмент, който насърчава нови четения и интерпретации на предмета.

Теми за философски есета

Ето някои много често срещани теми в този тип есе:

  • Свобода
  • Смърт
  • Щастието
  • Добрите и лошите
  • Истината
  • Умът
  • Езика
  • Моралът
  • Красотата
  • Парадокси
  • Правилно и грешно
  • Отношения между обществото и хората
  • Границите на езика
  • Вяра, мисли и мечти
  • Видовете разсъждения
  • Знание

Кратки примери за философски есета

- Пример 1: Щастието като потребителски продукт

След пристигането ни на света, една от думите, които чуваме най-много, е „щастие“. Растем и започваме да свързваме тази дума с усмивки и приятни моменти. И това не е грешно, всъщност - перифразирайки RAE - щастието е състояние на „пълнота“ на „радост“.

Тъй като свързваме чувството за щастие с това да се чувстваме добре, не спираме да го търсим. Или в хората, или в нещата. Тя става - на практика - защо в нашия живот. След това нашето съзнание продължава да върви непрекъснато зад това състояние на удовлетворение.

Времето минава повече и предметите и парите - всичко, което отговаря на нуждите и ни кара да се чувстваме добре - започват да генерират щастие. И това не е лошо, там отива част от неговото значение. Въпреки това, идва момент, в който - поради социалното изграждане на повечето общности - наличието на пари започва да бъде пряко свързано с това да бъдеш щастлив.

Без пари наемът не може да бъде платен. По същия начин нито сметките, нито храната. Така че можете ли да бъдете щастливи в един град, без да разполагате с пари, които да задоволят вашите нужди? На практика е невъзможно, следователно щастието започва да има цена, самото съществуване започва да се обуславя.

Щастието, свързано с парите като социална конструкция

Най-интересното е, че връзката между щастието и парите е социална конструкция. Е, това означава, че по-голямата част от настоящите общества създават своите модели за това какво трябва да бъде щастието за индивида около паричния успех.

Тези модели се насаждат на деца от най-ранна възраст. Въпреки че значението на семейното ядро ​​не се губи, благосъстоянието му се обуславя от производството на пари. Колкото по-добри работни места имате, толкова по-добри са доходите ви и можете да търсите по-добро благо за всички.

Същата тази система обаче е причинила дълбоки пропуски и - по една или друга причина - не всеки има достъп до едни и същи възможности. Следователно, има хора, които са останали извън тази конструкция на това какво трябва да бъде „щастието“.

заключение

Въпросът е как сме, колко сме щастливи? Кой е наистина щастлив? Вярвам, че истинското щастие в живота трябва да е нещо повече. Много повече от това да ходиш на работа всеки ден, за да „си изкарваш прехраната“. Печеленето на 4 часа живот, докато губите 10 часа работа и 2 часа транспорт, няма особен смисъл. Щастие или производителност?

- Пример 2: Смърт, краят или началото?

Няма нищо по-безопасно за човешкото същество, откакто той пристигне на планетата Земя, освен факта, че ще умре. Родени сме крайни, носейки сигурността, че всеки момент ще оставим за отвъдното, за което никой не знае много и за което има твърде много спекулации.

Няма религия, която да избяга от нейното именуване, това е неизбежна реалност. Толкова голяма е стойността, която е дадена на смъртта, че имаме танатология, за да изучаваме всичко, свързано с нея.

От появата на медицината смъртта е научно определена като моментът, в който няма сърдечна или белодробна дейност. С това кръвта е спряла да тече през вените ни и няма жизненоважна опора, която да съдържа нашата същност в тялото.

Разбира се, времето минаваше и беше установено, че истинската смърт е настъпила минути след спиране на дишането и биенето, точно когато мозъчната дейност на човека е спряла. Това се случва 2 до 5 минути по-късно.

Хора, които са се върнали от мъртвите

Сега не всички, които са напуснали, са останали в отвъдното. Има хора, които въпреки всички шансове са се завърнали. Антонио Гомес е един от тези случаи. Той беше 7 минути мъртъв - теоретично - след инцидент и беше съживен. След завръщането си той разказа за преживявания със светлинни лъчи и каза, че има същество, с което разговаря.

Неговият случай не е единственият, има стотици и макар повечето да съвпадат със светлините, има много ярки случаи на фантастични места и огромно чувство за мир.

Въпреки че са изпълнили медицинските условия, които определят мозъчната смърт, тези хора се върнаха и разказаха всичко, без видими щети и разкриване, че са изживели всичко съвсем реално. Някои дори съобщават, че сетивата им са активни през цялото време.

заключение

Наистина ли смъртта е краят на съществуването, какъвто го познаваме? Това тест ли е за преминаване на друго ниво? Само свидетели ли сме на преамбюла на истинското съществуване? Нашите сетива не са ли обусловени от тялото?

Има милиарди въпроси и една сигурност: очаква ни смърт. За мен това не е краят, трябва да има нещо отвъд идващото, за да „оставим наследство“.

Препратки

  1. Zambrano, J. (2012). Есето: концепция, характеристики, композиция. Колумбия: La Gran Colombia University. Списание Sophia, № 8. Възстановено от: redalyc.org.
  2. Хойос, Д. (2010). Философия за децата и какво означава философско образование. Колумбия: Философски дискусии. Година 11, номер 16. Възстановено от: scielo.org.co
  3. Философско есе. (2020 г.). Испания: Уикипедия. Възстановено от: es.wikipedia.org.
  4. Индикации за изготвяне на философско есе. (S. f.). Испания: Хунта де Андалусия. Възстановено от: juntadeandalucia.es.
  5. Tejada, R. (2014). Философското есе на испански език: единен отговор на проблема за модерността и прогреса? (N / A): Списания. Възстановено от: journals.openedition.org.
Дял
Култура на Съединените щати: традиции, обичаи, музика, облекло
Прочетете Още

Култура на Съединените щати: традиции, обичаи, музика, облекло

The американска култура той е един от най-влиятелните в света. Много от традициите и обичаите на тази страна са се разпространили в други региони и са станали част от ежедневието на други страни. Музи...
Щитът Казанаре: История и значение
Прочетете Още

Щитът Казанаре: История и значение

The Щит Казанаре Официално е приет през 1997 г. и различните му раздели представляват символи на културата Caanareña. Символиката се фокусира върху подвизите за независимост на llanero и отличите...
Тотемизъм: Видове, характеристики и ритуали
Прочетете Още

Тотемизъм: Видове, характеристики и ритуали

The тотемизъм това е вяра, която обикновено се свързва с анимистични или езически религии. Това е мисловна система, която гласи, че хората имат някаква връзка с духовно животно или растение, което слу...